Minden, ami szép

10 dolog, amit szívesen viselnénk, de nem tudunk – Milyen a kerekesszékes divat?

A Lookbook-ból kiindulva fogant meg a fejemben a gondolat, hogy „kerekesszékes divat” témában még van új a nap alatt, szívesen írnék bővebben erről. Egy gyönyörű tavaszi délelőttön végre lengébben öltözhettem, de azért felkaptam magamra egy fehér inget, ami egyébként a videóban is látható volt. Mondanom sem kell, tekertem kettőt és már szürkében úszott az alja. Bosszankodtam rajta egy picit, majd eszembe jutott: megosztom veletek, hogy mik azok a ruhaneműk, amiket nem tudunk viselni, viszont egy-két praktikával ezek a problémák áthidalhatóak lennének.

Több divattervezővel volt már szerencsém együttműködni és mindegyiküknek az volt az első kérdése felém, hogy mit hordunk szívesen, mi áll jól nekünk? Persze ez egyénenként változhat, ki milyen testalkatú, milyen az ízlése ruhák terén, mik előnyösek számára, stb. mégis azért vannak közös pontok, tényezők, amelyek (szinte) minden kerekesszékesre egyaránt vonatkoznak.

1.Fehér, vagy nagyon világos cuccok

Bizony bizony, hiába álmodozom már évek óta arról, hogy majd egyszer hordhatok hófehér szőrmebundát, vagy vászonkabátot, amennyiben nem tanulok meg a közeljövőben a föld felett lebegni, ez sajnos nem fog megvalósulni. Hiába van ruhavédő a kerekesszéken, a sár és a kosz így is felcsap már néhány hajtást követően, így a karomon és a combomon lévő terület azonnal bekoszolódik.

Megoldás: szerintem szuper lenne egy, az alkar, illetve a kabát aljára varrt, bőrből készült anyag sötét színben, amely védené a fehér részt a koszolódástól, szakadástól, és nem mellesleg nagyon trendin is nézne ki!

Ez a ruha csak addig marad fehér, amíg nem közlekedik benne a csajszi. Forrás: bluebadgestyle.com

2.Kesztyű-para

Bármilyen gyönyörűek is a finom, bolyhos, pihe-puha kesztyűk télen, ha egyszerűen csúsznak a hajtókarikán. Esőben, hóban ez még fokozottabban előfordul, lehetetlen akár csak pár métert is megtenni ezekkel a csúszós kesztyűkkel. Kizárólag a műbőrből/bőrből készült változatokat tudjuk hordani.

Megoldás: könnyen kiküszöbölhető lenne a probléma, ha a csinos pamutkesztyűk tenyerére bőrből készült anyagot varrnának. Így (szó szerint) gördülékenyen tudnánk közlekedni a tapadásnak köszönhetően, de mégis dizájnos és csinos darabokat hordhatnánk.

Ilyen gyönyörűséget például nem tudunk viselni.
Forrás: g04.a.alicdn.com

3.Műszálas anyagok, selyem, avagy minden, ami csúszik

Ebay-ről néztem ki magamnak egy maxiszoknyát, ami vibráló, nyári színekben pompázott, így rögtön kettőt is rendeltem belőle. Megérkezett, felpróbáltam, majd éreztem, hogy már egy apró mozdulattól is kicsúszhatok a székből. Aki nem használ biztonsági övet – és szerintem sokan vagyunk így -, az egy rossz mozdulatnál akár kis is eshet a székből, ha egy ilyen anyagú nadrágot, vagy szoknyát visel.

Megoldás: szintén a fentebb említett, bőrből készült alternatívát említeném meg, amit ha a fenék részre varrnánk, akkor megakadályozhatnánk az ilyen baleseteket. Persze, elfogadhatnám a tényt, hogy nem vásárolhatok csúszós anyagú ruhát, viszont ebben az esetben rengeteg nekem tetsző darabról le kéne mondanom. Pontosabban egyelőre le is kell. 🙁

Ezen az anyagon már messziről sejlik, hogy csúszós, de néha a netes rendeléseknél a fotóból nem látom előre.
Forrás: s-media-cache-ak0.pinimg.com
Mind az elöl rövid, hátul hosszú, mind pedig a rojtos szoknya viselése rizikós, ugyanis bármikor beleakadhat a kerékbe.
Forrás: i1.adis.ws
Forrás: cdn.tobi.com

4.Táska

Az egyik legkardinálisabb kérdés. Ha túl széles, odaér a kerékhez, ha túl rövid a pántja, nem tudom hátra felakasztani. Ha világos színű, bekoszolódik, ha túl hosszú a pántja, leér a földre. Alapból kiesnek azok a táskák, amelyek vállon hordhatóak, mert nem lehet őket felakasztani. A másik nehézség vele kapcsolatban, hogy nagyon nehéz minden egyes alkalommal hátra fordulni és kicsavarodott pózban kotorászni benne, ha épp valamire szükségünk van. Az sem elhanyagolható szempont, hogy bármikor belenyúlhatnak idegenek, és nem vesszük észre, ezért telefont, pénzt és egyéb értékeket elővigyázatosságból nem szabad benne tartani. Így viszont már nem is rendeltetésszerűen használjuk.

Megoldás: olyan táska, amely könnyen zárható, nem túl nagy és a pántja olyan, ami által könnyedén levehetjük a szék háttámlájáról. Ja, és még tetszik is… Szinte lehetetlen küldetés ilyet találni!

Ezt a szépséget például nem tudnánk felakasztani hátra, mert túl rövid a fogantyúja.
Forrás: s-media-cache-ak0.pinimg.com
Ez jó megoldásnak tűnhet elsőre, ha valaki mindig mögöttünk van és tol minket. Viszont egyedül utazva mondjuk egy tömött villamoson… Valószínűleg üres táskával szállnánk le.
Forrás: hodgepodgeia.com

5.Miniszoknya, rövidnadrág

Ez csak egy közérdekű információ a divattervezők számára arról, hogy a kerekesszékesek egy része nem szívesen mutatja a lábát, ezért mondjuk nem biztos, hogy egy bikini-show-ra örömmel jelentkeznénk. 😉 Persze ez is az illetőtől függ, nem törvényszerű. Én pont ebbe a csoportba tartozom.

Megoldás: helyette viszont jöhetnek a szuper maxiszoknyák! 🙂

Ő azon szerencsések közé tartozik, akin nagyon jól áll a miniruha, de nem mindegyikünk viseli ilyen büszkén.
Forrás: s-media-cache-ak0.pinimg.com

6.Cipő

Túl pici, túl nagy, vagy a rossz vérkeringés miatt vizes, pufibb lábak jellemzőek ránk, amiket nagyon nehéz egy normál cipőbe belepréselni. Nekem is órákig vadásznom kell, mire találok cipőt a méretemben, de ha ez meg is van, még mindig nem biztos a siker, ugyanis elég magas a rüsztöm, ami által sokszor szorít a cipő.

Megoldás: annyira jó lenne olyan speciális cipőket beszerezni valahonnan, amik nem azt a tipikus bumszli, “orthopéd-jelleget” adják, hanem kicsit trendibbnek, divatosabbnak hatnak, mégis kényelmesek.

Ezt a szuperságos cipellőt nagyon nehéz lenne mondjuk 31-es méretben megszerezni. Mondjuk lehet, hogy 41-esben is, és a magas rüszt okozta problémáról még nem is beszéltünk.
Forrás: http://www.cuded.com

7.Nagyon passzentos, sztreccs anyagú ruhák

Ha valaki olyan szerencsés, hogy tökéletes alakját sikerült megőriznie kerekesszékben ülve is, még számára sem biztos, hogy előnyösen mutat egy nagyon tapadós felső. Ülve sokkal jobban látszódnak a nem létező hurkák is, így hát ez is egy olyan darab, amely csak állva mutat jól.

Megoldás: mell résznél feszülős, alatta pedig egy picit bővülő felsők állnak jól nekünk.

Egy ilyen passzentos felsőben alapvetően sem néznek ki előnyösen például a picit husisabb lányok, de ülve ez csak fokozódik.
Forrás: munkaruhadivat.hu

8.Kemény anyagú cuccok, például a farmer

Farmerben végigülni egy napot, úgy hogy a gombok, a cipzár szorítják és összenyomják a hasat nem egy leányálom, pont emiatt nem is vagyok nagy farmerrajongó.

Megoldás: ez főként csak a nadrágra vonatkozik, egy kényelmes szoknya, farmer ing, vagy kabát bőven elfér az én ruhatáramban is.

Magas derekú is, farmer is, nagyon kényelmetlen hosszútávon ülni benne. Pedig milyen csini!
Forrás: salecenter.hu

9.Magas derekú nadrágok, szoknyák

Tény, hogy ismét divat lett az utóbbi években, aminek én személy szerint nagyon örülök, mert mindig csodálattal néztem anyukámat fiatal korában, hogy milyen karcsú és csinos ezekben a darabokban. Bármennyire is tetszik, be kell látnom, hogy az effajta fajta ruhák tényleg csak az álló embereken mutatnak jól, ülve sajnos furán néz ki és kényelmetlen is.

Megoldás: néha azért én is elcsábulok, és ha találok egy nem túl szoros gumival körbefont, magas derekú szoknyát, amiben nem nézek ki úgy, mint egy kötözött sonka, szívesen hordom. 😉

10.Esernyő

Egyszerűen megoldhatatlan! Ha esik az eső, vagy a hó, mi tutira elázunk, ez a nagy helyzet. Vannak ugyan esőkabátok, de a saját tapasztalatom az, hogy nagyon nehéz benne hajtani a széket, közlekedni.

Megoldás: annyira jó lenne, ha végre valaki feltalálna egy kerekesszékre (biztonságosan!) rögzíthető esernyőt, amit könnyedén kinyithatnánk és becsukhatnánk, miközben tömegközlekedünk a városban. Ha esetleg már van ilyen, csak én nem tudok róla, megköszönöm ha megismertettek ezzel a rendkívül hiánypótló és hasznos találmánnyal! 🙂 Mert minden alkalommal elázni, utána pedig órákig ülni a vizes ruhában nagyon nem pálya!

Kép forrása: Pinterest, a képen: Mosolyka és férje

Remélem hasznosnak és informatívnak éreztétek ezt a cikket! 🙂 Ugyan sem poénosra, sem mélyenszántóra nem sikerült most, de más is volt vele a célom: az, hogy megismertessem hétköznapi nehézségeinket a divat terén olyanokkal, akik ebben a szakmában dolgoznak és esetleg fontolgatják, hogy kerekesszékesek számára is terveznek majd ruhákat. Rengeteg olyan technikai problémába ütközünk mindennapjaink során, amelyek megnehezítik az életünket, viszont apró változtatásokkal könnyedén leküzdhetnénk őket.

Ha van, aki ebben szívesen segítene, én boldogan támogatom az ötleteimmel, javaslataimmal, hogy ezek a kis álmok végre kézzelfoghatókká váljanak! 🙂

Ölel:

Főkép: Designed by Freepik

4 Responses

  1. Az 5. képen szereplő lányon, nem mini szoknya van, hanem egy Lolita ruha.

  2. Kedves Léna!
    Magyarországon is lehet kapni afféle elektromos “scooter” járgányokat? Tudnál ilyet hasznalni?
    Ez is megoldás lehetne kesztyűk, hosszú ruhák stb viselésekor.

  3. Kedves Ildikó! Igen, lehet kapni. Köszönöm a tippet, de az az igazság, hogy az elektromos kerekesszékek, scooterek, stb. csak olyanoknak járnak ingyenesen, akiknek az egészségi állapota ezt indokolja. Egy aktív, jó állapotú, magát hajtani tudó kerekesszékes nem kaphat ilyen széket közgyógyra, max vásárolhat magának. Szerintem érdemesebb a ruhát átalakítani, mint a ruha miatt másik székbe ülni, ami lehet, hogy esetleg nagyobb, kevésbé praktikus, kényelmetlenebb. Én például egy scooteren nem érzem jól magam, olyan érzésem van mintha motoroznék, nem túl kényelmes, inkább nagyobb utakra való. De nagyon köszönöm az ötletet! 🙂

Minden vélemény számít!