Sikersztorik

“Együtt tudunk igazán nagy csodákat tenni”

Sikersztori rovatom következő interjúalanya Buday Gergely, aki küldetésének tekinti a fogyatékossággal élő hölgyek érvényesülésének segítését. Többedmagával alapította meg Magyarország első, sérülteket foglalkoztató divat- és modell kezdeményezését, amelynek sikere azóta is töretlen. Magunk között csak Charlie-nak hívjuk, s mi vagyunk az angyalai, akiknek útját folyamatosan egyengeti. Fotózások, divatbemutatók és médiamegjelenések segítségével kapunk esélyt arra, hogy kibontakoztathassuk nőiességünket.

Honnan született meg az AFI ötlete?

2012. április 12-én a Facebookon szörfölgetve megláttam, hogy Szlovák Dorina (Isten nyugosztalja Őt) lájkokat gyűjt, hogy megnyerhessen egy fotózást. Írtam neki egy üzenetet, amelyet beszélgetés követett, és körülbelül 2-3 óra múlva megszületett akkori nevén az Ability Fashion International, röviden AFI.

Mikor és kik által indult el ez az egész kezdeményezés?

Mint azt fentebb említettem, immáron lassan 6 éve, 2012. április 12-én Szlovák Dorina, Ivanova Daniela, Németh Georgina, Simonfi Lilla és Tóth Tímea, valamint jómagam közreműködésével indult el az Ability Fashion.

Milyen messzire jutottatok azóta?

Az elmúlt közel 5,5 év alatt megjártuk a hullámhegyeket és hullámvölgyeket is. Szerencsére inkább csak pozitív élményeket, tapasztalatokat gyűjtöttünk. Vettünk már részt fotózásokon, pályázatokon, divatbemutatókon. Tagjaink száma is szépen gyarapodik, és büszkén mondhatom, hogy mindenki egy célért küzd, együtt visszük előre az ügyet.

Milyen együttműködések születtek az évek alatt?

Dolgoztunk már több ízben is együtt a Mozdulj! Közhasznú Egyesülettel. 2016. októberében például közösen szerveztük meg az Ability Fashion – Mozdulj! Divat Show-t. Azonban a legnagyobb mérföldkő mégis 2017. szeptemberében következett be az életünkben. Több hetes tárgyalást követően a Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület hivatalosan is tagjává fogadta az Ability Fashiont, így innentől kezdve egyesületi formában, esélyegyenlőségi munkacsoportként folytatjuk munkánkat az eredeti célokat maximálisan szem előtt tartva.

Mi a legkedvesebb emléked, olyan, amit az AFI-tól és a csapattól kaptál?

Az egyik legkedvesebb emlékem az volt, amikor a Duna Palotában a divatbemutató egyik szünetében kiálltam a színpadra, és az eseményen résztvevő Ability Fashion lányokat kihívtam magam mellé, így mutatkozva be a nagyközönség számára.

Szerinted melyik volt a legemlékezetesebb esemény az AFI életében?

A legemlékezetesebb divatbemutatónk mindenképpen a 2017. július 7-én megrendezett Vár a kifutó! című show volt, hiszen egy olyan együttműködés eredményeképpen születhetett meg, amelyről csak álmodni lehet. Életünk első, önálló műsorát állíthattuk össze és szervezhettük meg a budavári Hilton Budapest szálloda Dominikánus kerengőjében.

Mire vagy a legbüszkébb?

Nem tudok konkrét példát kiemelni, mert az egész csapatra, a közös munkára, a közös sikerekre, azaz mindenre, amit együtt értünk el. Legyen az épp a kézműves program a balatonkenesei vitorlázás alkalmával, vagy a Mozdulj!-os divatbemutatók, esetleg a médiamegjelenések. Szóval mindenre büszke vagyok!

Milyen üzenetet szeretnétek közvetíteni?

2012-es megalakulásunk óta azon dolgozunk, hogy lehetőséget biztosítsunk a megváltozott életet élő (mozgás-, látás-, hallás-, értelmi- és halmozottan sérült, szerv transzplantált, valamint daganatos) emberek számára, hogy megmutathassák magukat a szépség, a divat, és a fotózás világában. Divatbemutatóinkkal is azt szeretnék elérni, hogy minél közelebb hozzuk a közönséghez a pozitív példákat, amelyeket mi szolgáltatni tudunk.

Mik a jövőbeli célok?

Már javában szervezzük a 2018-as programunkat. Áprilisban tartjuk meg 6. születésnapi műsorunkat, amely első alkalommal egy esélyegyenlőségi konferenciát is jelent, s amelyre hazai és – terveink szerint – külföldi előadókat is el kívánunk hívni. A két napos eseménysorozat 2. napjára tervezzük a neves fellépőkkel és modell kísérőkkel színesített divatbemutatót, amely egyúttal a születésnapi ünnepségünk is lesz. A 6. születésnapunk számomra különleges alkalom lesz, mert 6-an alapítottuk meg magát az Ability Fashiont. Szeretném, ha 2018-ban az eredeti alapító tagok újra összeállnának, és együtt ünnepelnénk meg ezt a jeles évfordulót. Bár Dorina nem lehet már közöttünk, de lélekben mindig velünk lesz.

Milyen a csapat, milyenek a modellek?

A csapat szerencsére nagyon kiváló. Jelenleg 12 lánnyal dolgozunk együtt. Mindenki egy önálló személyiség, így mindannyian hozzá tudnak adni a közös sikerünkhöz. Van közöttünk látás, és mozgáskorlátozott, de például legújabb tagunk, Szakolczi Gabi halmozottan sérült (látás és halláskorlátozott). A csapat tagja továbbá több fodrász, sminkes, ékszerész is, így együtt tudunk igazán nagy csodákat tenni.

https://www.facebook.com/abilityfashion/

Ölel:

Minden vélemény számít!