Sikersztorik

Bloggerként megélni? Lehet! – Interjú egy sikeres bloggerinával

Dóri szerint egy időpont egyeztetés igazi kihívás az ő esetében, ami nem is csoda, hiszen egy ambiciózus, pörgős, rendkívül színes egyéniségű, és mindig elfoglalt univerzális hölgyről beszélünk, aki blogger, vlogger, Youtuber, üzletasszony, modell, Social Media-guru és marketing szakember egy személyben. Mégis ki ez a fiatal lány, aki már 30 éves kora előtt a saját maga főnökévé vált, és a kezdeti blogolást ma már megélhetési szinten űzi?

Egy napsütötte tavaszi délutánon találkozunk a Starbucks kiülős teraszán. Már elsőre feltűnik, hogy Dóri milyen közvetlen, laza és mosolygós, pedig később megemlíti, hogy a mai napja is nagyon zsúfoltan telt. Mióta csak megfogant a fejemben a gondolat, hogy vele szeretnék interjút készíteni, még aktívabban követtem munkásságát. Insagram sztorijaiból és Youtube csatornájáról folyamatosan tájékozódtam, így mire a személyes találkozóhoz értem, már olyan érzésem volt, mintha ezer éve ismerném őt.

Kezdjük is az elején, mikor és milyen indíttatásból kezdtél el blogolni?

2015 februárjában indult minden, akkoriban még egy reklámügynökségnél dolgoztam és éppen hazafelé tartottam a munkából. Borús, téli nap volt, de a hatalmas fenyőerdő, ami körülölelte az Ürömön található családi házunkat ebben az évszakban is gyönyörűnek hatott. Mindig is nagyon foglalkoztatott a divat, így kipattant a fejemből az ötlet, hogy milyen jó lenne egy olyan blogot létrehozni, ami összeköti a divatot a természettel.

Honnan jött a Chloe From The Woods név?

Még általános iskolás koromban volt egy nagyon pozitív kisugárzású évfolyamtársam, akit Kloénak hívtak. Megragadott a kislány egyénisége és a nevét is szépnek találtam, így született meg a Chloe név, az erdő pedig a fentebb említett ötlet miatt.

Megvolt már a fejedben a terv, hogy hogyan is fog mindez kinézni?

A blog indulásakor már megvolt a fix koncepcióm, az alapötlet és a név, és ennek mentén kezdtem el haladni, de az első másfél évem még az útkeresésről szólt. Annyit éreztem, hogy a természetben divatanyagot készíteni nagyon egyedi, ezért úgy gondoltam, hogy ez egy olyan piaci rés lehet, amit talán én betölthetek. A többi tartalmam is úgy épült fel, hogy illeszkedjen a profilomba: a minimalista divat és a természet kombinációjába.

Volt bármilyen releváns tapasztalatod, amit a blogolásban is tudtál hasznosítani?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ezt tanultam az egyetemen, tehát marketing szakemberként végeztem, majd egy reklámügynökségnél helyezkedtem el Social Media menedzserként; Facebook oldalakat és hirdetéseket menedzseltem különböző márkáknak. Ebből következett az, hogy szinte már az első pillanattól fogva hirdettem a saját Facebook oldalamat. Más bloggerek cikinek tartották, én viszont úgy gondoltam: ahhoz, hogy eljuttassam blogomat a célközönség felé bizony szükség van hirdetésekre is, és ez egyáltalán nem egy ördögtől való dolog.

Hogy készülnek a divatanyagok?

Az elsőhöz felkértem egy profi fotóst, de ez hosszútávon nagyon megterhelő lett volna anyagilag, ezért inkább befektettem egy fényképezőgépbe: egy Canon 700D vázat és egy objektívet vásároltam, majd megkértem az öcsémet, hogy készítsen rólam fotókat. Kis ideig vele működtem együtt, később viszont egyre több bloggert ismertem meg, és így hozott össze a sors Czene Kittivel, a Fashion Soul bloggerinájával. Mivel mindkettőnknek szüksége volt segítségre, ezért egymást kezdtük el fotózni. Azóta is barátnők vagyunk, és segítünk a másiknak a divatanyagok elkészítésében. Arra az esetre, ha Kitti nem érne rá, vannak beugrós fotósaim.

Mikor érkeztek meg az első pozitív visszajelzések, amelyektől úgy érezted, hogy igenis érdemes ezt csinálni?

Eleinte csak a barátaimhoz jutottak el a tartalmaim, majd a hirdetéseknek hála szépen fokozatosan elkezdtek szállingózni az oldalamra az olvasók. Nem kell nagy költségvetésre gondolni, körülbelül napi 200 forintot költöttem rá. Emlékszem mennyire zavarba jöttem, amikor észrevettem, hogy már idegen emberektől is érkeznek lájkok, kommentek. Fogalmam sem volt hogyan is szólítsam meg őket, miként kommunikáljak velük. Mára ez kialakult, megvan a saját kommunikációs stílusom, ami most már teljesen magától értetődő, de akkor még nem volt az.

Mi hozta meg a nagy áttörést?

A blogom a kezdetekben fokozatosan épült, majd neveztem az F&F és a Joy közös blogger versenyére, amelyen második helyezést értem el. Hatalmas elismerés volt ez számomra, hiszen mindössze fél éves blogolás után már magam mögé utasítottam sok olyan divatbloggert, akik több éves tapasztalatokkal rendelkeztek. Így ismerték meg sokan a nevem, médiumok írtak rólam, PR listákra kerültem fel. Szerintem sok ellenséget szereztem akkor magamnak, s engem is picit váratlanul ért ez a korai siker, de nagyon örültem neki. Ez volt az igazi áttörés: érkeztek a megkeresések felém, eleinte kisebb magyar márkákkal való együttműködések formájában.

Hogyan lett ebből főállás?

Soha még csak eszembe se jutott, hogy én ebből valaha is megélhetek! Hallottam már több sikertörténetről külföldi bloggereket illetően, de el nem tudtam volna képzelni, hogy ez itthon is lehetséges. Tavaly tavasztól kezdtek megszületni a nagyobb együttműködések, és napról napra egyre jobban nyíltak fel a szemek. A különböző márkák képviselői rájöttek, hogy a marketing büdzséjüket ne banner kampányokba fektessék, sokkal inkább az influencer marketing, mert jóval gazdaságosabb, hitelesebb és hatékonyabb is.   Így alakult, hogy a bloggerkedés ma már teljes munkaidős állásként kap szerepet az életemben.

Mik az előnyei és hátrányai egy ilyen szakmában való sikeres karriernek?

Mind előnye, mind hátránya is van szép számmal ennek a bloggerkedésnek, s ezáltal ennek a sajátos életmódnak. Amit a legjobban szeretek benne az az, hogy én oszthatom be minden napomat, nincs fix munkaidő. A saját magam főnöke vagyok, ami hatalmas felelősséggel jár, hiszen az ember olykor hajlamos túlvállalni magát, elhavazódni, mégis ennél ideálisabb dolgot el sem tudnék képzelni. Az pedig, hogy olyan munkát végezhetek főállásban, amire mindig is vágytam, amit évekig építgettem, s amiből anyagilag is képes vagyok boldogulni egyszerűen fantasztikus!

Megemlíteném azonban a nehézségeit is, ugyanis azáltal, hogy nincs fix munkaidő a magánélet és a karrier teljesen egybefonódik az életemben. Reggel felkelek, dolgozom, és éjfélkor azon kapom magam, hogy még mindig e-maileket írogatok. Amit én csinálok, az én vagyok, benne van a magánéletem, e körül forog minden gondolatom. Boldog vagyok, hogy ennyi projekten munkálkodhatok, viszont néha hiányzik, hogy végre magamra is jusson időm. A másik része, ami nehézség, hogy az életem a nyilvánosság előtt zajlik, ezáltal egy céltábla is vagyok azoknak, akik bántani akarnak. Az a tapasztalatom, hogy mindig és mindenhol vannak rosszakarók, akik alig várják, hogy valamibe beleköthessek. Ha ezt nem tudjuk a helyén kezelni, könnyen megbetegedhet a lelkünk.

Te hogy kezeled az ilyen helyzeteket?

Erre sajnos nincs gyógymód. Fél éve kezdtem el a Youtube csatornám üzemeltetését és azóta még hatványozottabban kapom az ívet. Szívem-lelkem beleteszem az épp aktuális videóba, szórakoztatni szeretnék, napokat dolgozom vele és olykor mégis nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illetnek. Nehéz kezelni. Hiába mondja az ember, hogy nem kell rá odafigyelni, azért fáj. Annyit tudok tenni, hogy elfogadom, hogy mindig is voltak, vannak és lesznek gonosz kommentelők, és megpróbálom nem a szívemre venni a megjegyzéseiket.

Mesélj egy picit a csatornádról, miért kezdted el a Youtuber-kedést?

A mai 10-20 éves korosztály napi szinten a Youtube-on lóg, és elképesztő számokat hoznak a magyar Youtuber-ek, van, akinél a fél milliós feliratkozó szám is simán összejön. Sajnos egyre kevesebben olvasnak blogot, jobban szeretnek videós tartalmakat fogyasztani, és a TV-s műsorok sem feltétlenül tudják már azt a szórakoztatást nyújtani, amire egy mai fiatal vágyik. Úgy éreztem, hogy a videózás elengedhetetlenné vált, így nem is volt kérdés, hogy elkezdem, sőt, picit bánom is, hogy nem évekkel ezelőtt fogtam hozzá. Úgy érzem, hogy ennek ellenére is sikeresen működik, nem rég értem el a 10.000-res feliratkozó-számot, és van, aki a videóimon keresztül jutott el hozzám, a blogomról még csak nem is tudott.

Miben különbözik a csatornád a blogtól?

A blognál egy magas szintű vizuális tartalomra törekszem, esztétikus, minőségi élményt szeretnék nyújtani, amin keresztül az olvasóim beléphetnek az én kis rózsaszín álomvilágomba, elmerenghetnek. Nagy szakmai felkészültséget igényel ez, egészen máshogy állok hozzá, mint a csatornámhoz. A videóimban egy lazább, könnyedebb stílust képviselek, olyan számomra, mint egy játszótér, ahol megmutathatom a szórakozni és szórakoztatni szerető Dórit is. Rengeteg témával foglalkozom, és itt elenyészőbb szerepet kap a divat, mint a blogban.

Hogyan tudod összeegyeztetni a videózást és a blogolást, elérni, hogy egyensúlyban maradjanak?

Hihetetlenül nehéz mindkét dologgal egyszerre foglalkozni. Egy komplett videó kitalálása, legyártása és az utómunka legalább egy teljes napot igénybe vesz. Ezen felül ott a blog és a hozzá kapcsolódó feladatok: együttműködések, kapcsolattartás, tartalomgyártás. Nagyon szeretek egyébként mindkettővel foglalkozni, mert teljesen más oldalamat mutathatom meg a különböző felületeken.

Hogy érzed, inkább írásban, vagy szóban tudsz hitelesebben megnyilvánulni?

A videózás kezdetén az volt a nagy gond számomra, hogy a kamera előtt egyszerűen nem tudtam természetes lenni. Előttem egy fekete kis cucc, én beszélek, ő nem nevet, nem reagál. Nagyon kellemetlenül éreztem magam és nehezemre esett úgy viselkedni, mint a való életben. Mostanra már ezt a felvett, természetellenes viselkedést többé-kevésbé levedlettem, de még mindig nem száz százalékosan.  Írásban egyébként erősebb vagyok, de a videózás terén is igyekszem tartani a lépést; folyamatosan figyelem a trendeket, persze próbálok egyedi is maradni. Nehéz dolgunk van, nekünk Youtuber-eknek, mert nincs új a nap alatt, bármit is hozunk létre, azt biztos, hogy már valaki előttünk is megcsinálta.

Mennyire jelent biztos bevételi forrást számodra a bloggerkedés/vloggerkedés hosszú távon?

Egyáltalán nem. Nagy a konkurencia, újabb és újabb bloggerek születnek napi szinten. Ha együtt dolgozom egy márkával, akik húsz blogger közül választottak ki, lehet, hogy néhány év múlva mondjuk kétszáz bloggerből fognak választani, de már nem egyet, hanem húszat. Nagyobb lesz a kínálat, de kisebb a büdzsé, amit majd ránk költhetnek. Folyamatosan változik a felhozatal, napról napra jobb a technikai háttér, a bloggerek egyre ügyesebbek, egyre gyorsabban fejlődnek. Ez a munka egy folyamatos stresszt hoz magával, hogy vajon a márka, aki idén engem választott, jövőre is felajánlja –e a munkát nekem? Így tehát nincs olyan nap, amikor nyugodtan hátradőlhetnék és biztosra vehetném az anyagi biztonságomat.

Meddig szeretnél ebből élni?

Hosszú távon nem ezt képzelem el magamnak, persze folytatni szeretném, hiszen nagy örömmel csinálom. Terveim között szerepel ugyanakkor, hogy szakmailag feljebb lépjek. Boldogan képezném a fiatalabb generációt márkakiépítés, tartalomgenerálás és Social Media témákban. Szeretnék majd workshopokat tartani, esetleg könyvet írni. Egy ügynökségem is van már, amely teljes körű média menedzsmenttel foglalkozik, és ez is pozitív dolgokkal kecsegtet. Szeretnék több lábon állni és bebiztosítani magam anyagilag is, nem pedig megrekedni egy szinten és csak a szelfiket lőni.

Mik azok a dolgok, amikre még nagyon vágysz az életedben?

Karrier téren hatalmas vágyam, hogy egy neves külföldi divatház meghívására egyszer részt vehessek mondjuk egy Chanel divathéten, szerintem ez minden divatblogger alfája és omegája.  Jó lenne egyszer együtt dolgozni egy külföldi nagy márkával, és persze a célszámok elérésén is fáradozom a blogot és a csatornát illetően. Utazni imádok, boldogan utazgatnám körbe a földet oly módon, hogy mondjuk vlogolásért, tartalomért cserébe a szállást a cég állná. Magánéletben pedig majd saját lakás, házasság és gyerekek a terv. Magyarországon képzelem el az életemet, hiszen a barátaim, a családom és a karrierem is ide kötnek, utazni pedig úgy szeretnék, hogy utána végül mindig hazatérhessek a gyökereimhez.

Kövesd Te is Dórit!

Blogja

Youtube csatornája

Instagramja

Ölel:

Minden vélemény számít!