Lelkünk dolgai

Kifejezések, amiket nem mersz használni, amikor „fogyi” emberrel beszélgetsz – pedig kellene!

Talán már a címben szereplő „fogyi” szó is több sebből vérzik a számodra, s valóban, az, ahogyan mi hívjuk magunkat inkább csak egymás között működik; ki „rokinak”, ki „mozginak”, „vaksinak”, sőt olyat is hallottam már, hogy valaki „bénának”, vagy „nyominak” hívta magát (a legutóbbit elvetemült módon például én is használom). A családomtól, barátaimtól abszolút nem zavar, ha így becéznek, mert jóval egyszerűbb élő szóban ezeket használni, mint a fogyatékossággal élőt, vagy a mozgásában korlátozottat, és számomra nem is sértő. Viszont, ha egy idegentől hallanám, lehet, hogy picit felszaladna a szemöldököm. Ettől függetlenül a humor és az önirónia igazi pikantériája egy beszélgetésnek, szóval ne érezd magad kellemetlenül, ha ezeket a szavakat hallod tőlünk! Persze, ha épp be akarsz vágódni egy mozgássérült emberkénél, azt javaslom, hogy első lépésként semmiképp ne „nyomizd” le Őt. 😉

De íme, néhány kifejezés, amit bátran használhatsz!

Ne félj:

  • vak embertől úgy elköszönni, hogy viszontlátásra!

Bevallom, én, a nagy „megmondó ember” még mozgi létemre is egyszer olyan szituációba kerültem, amikor egy pillanatra elgondolkodtam az új, javarészt látássérült kollégákat foglalkoztató munkahelyemen, hogy köszönésképpen mondhatom –e ezt. Még szép, hogy mondhatom! Amikor a látássérült főnököm az első e-mailjében megírta nekem, hogy már látta ezt és megnézte azt, jót nevettem a saját butaságomon, hiszen én is használok minden, a gyakorlatban nem kivitelezhető kifejezést, akárcsak bármilyen más fogyatékossággal élő ember. Ő megnézi, én meg leülök ebédelni. Ennyi!

  • kerekesszékesnek azt mondani, hogy gyere ide.

Nincs számomra idegesítőbb momentum, mint amikor idegen emberek azt mondják nekem, hogy gyere, gurulj ide. Mi van? Nem vagyok WC-papír, hogy össze-vissza gurulgassak! A jönni és a menni szavak cselekvésre utalnak, hiszen akkor is megyünk valahová, ha épp nem a lábunkon lépkedünk, hanem metrón ülünk, hajózunk, vagy repülünk, mégsem úgy írjuk meg Messengeren, hogy „Hali! Elindultam, épp siklom az alagútban/hasítom a vizet/száguldok a fellegekben”

  • látássérült előtt használni a nézni, látni szavakat.

Fentebb már említettem ezt a példát, és tényleg kiemelendő gondolatnak tartom. A „nagyon örülök, hogy látlak!” kifejezést Ők is használják, nem találnak ki helyette olyasmiket, hogy “örülök, hogy megtapizhatlak, vagy végigszaglászhatlak”. Örül, hogy lát, mert újra találkoztatok! E-mailt is olvasnak felolvasóprogrammal, tehát megnézik jött –e e-mail, nem pedig felolvastatják a Jaws-sal. Ja, és az egyik legfontosabb dolog: TV-t néznek, nem pedig hallgatnak, hiszen élő szóban tényleg nagyon furán jönne le, ha nem így mondanák.

  • kerekesszékest odahívni, hogy üljön le.

Le éppen nem, de odaülni oda tudunk bárhová. Jómagam – még ha tényleg hülyén hangzik is – rendszeresen használom az „üljünk le megbeszélni” kifejezést, mert nem fogom helyette azt mondani, hogy „gyere, másszunk ki az ágyra és dumáljuk meg”…

Amit NE csinálj:

  • ne javítsd ki a mozgik által használt szavakat az általad jobbnak ítélt alternatívákra.

Tavaly megjelent egy utazásos cikkem az egyik legnépszerűbb magyar női magazin oldalán, ahol a barcelonai és velencei utazásunkról tartottam élménybeszámolót. Emlékszem, hogy a szerkesztő két helyen is kijavított: gyalogoltunk és sétáltunk helyett is a „gurultunk” szót használta. Nem sétáltunk a Las Ramblason, hanem gurultunk rajta (?), a “barátnőmmel pedig a gyalogoltunk” mondat után zárójelben azért megjegyezte, hogy én gurultam (???), mintha amúgy nem lett volna egyértelmű, hogy a gyalogláshoz nem szálltam ki a székből… Nagyon furán hangzott, és picit sértve is éreztem magam, mert belegondoltam abba, hogy mondjuk egy járókeretes bácsinak nem azt mondaná valaki egy orvosi rendelőben, hogy jöjjön ide Uram, hanem, hogy botorkáljon ide – hiszen végtére is botorkál szegény, nem – ? 😀 No de egy szó, mint száz, itt is magán a cselekvésen volt a hangsúly és még szép, hogy mi is tudunk sétálni és gyalogolni, még ha nem is szó szoros értelemben tesszük ezt.

  • ne szégyelld el magad, ha saját magunkon ironizálunk, és próbáld venni a poént!

Egy tüneményes sminkes lánytól gyönyörű sminket kaptam egy eseményre. Amikor mondta nekem, hogy „még sosem sminkeltem ülve”, csípőből reagáltam rá, hogy „én meg még állva”. Gondoltam majd jót nevetünk, de picit megfagyott a levegő és csak ennyit reagált rá egy nagy sóhaj kíséretében: „jaj szegénykém”. Higgyétek el, nekünk ez zsigerből jön, nem gondolkodunk rajta. Ha mi merünk így megnyilvánulni, ti se érezzétek kellemetlenül magatokat, ráadásul az ilyen vicces kis beszólások tökéletesek arra, hogy bármilyen feszült helyzetben megtörjék a jeget.

Designed by Freepik

Amin nyugodtan elnevetheted magad:

Ha egy látássérült személytől azt hallod egy koncert közben, hogy „nem látom a kezeket!”, vagy az utcán, hogy „jaj de vak vagyok, nem láttalak”, egyszerűen csak ne szégyellj nevetni, mert egy önmagán is szórakozni tudó, laza emberkével hozott össze a sors! 😉

Egyszer egy kedves ismerősöm isteni finomat főzött és szerette volna, ha mindet befalom. Viccesen kijelentette, hogy „innen addig nem állsz fel, amíg meg nem eszed!”. Most már hatalmasat nevetek rajta, akárhányszor csak eszembe jut, és akkor is rendkívül jól szórakoztam, de sajnos épp semmi frappáns nem jutott eszembe rá válaszul. Innentől kezdve ez már tényleg a mi dolgunk: hogy oldjuk a feszültséget és egy-egy váratlan helyzetet is spontán humorral oldjunk fel. Még nekem is tanulnom kell, mert nem vagyok mindig olyan hangulatban, hogy az összes szituban azonnal sziporkázzak (főleg egy kaja kóma közben), de törekedni fogok rá, hogy mindig a segítségetekre legyek ezekben a helyzetekben, és ne kelljen azon őrlődnötök, hogy éppen milyen oda nem illő szóval bántottatok meg.

Mert igazából semmivel, sőt! Hiszen ha a Te szádat is teljesen véletlenül elhagyja egy ilyen beszólás, az konkrétan azt jelenti, hogy totál elfelejtetted az illetőről, hogy kerekesszékben ül, ami fantasztikus dolog, mert nem a széket látod, hanem Őt magát! Úgyhogy nincs miért egy pillanatra sem elbizonytalanodnod. 🙂

Úgyhogy MENJÜNK, ÜLJÜNK be egy kávéra, de csak és kizárólag GYALOG, és nem gurulva! 😉

Ölel:

Designed by Freepik

2 Responses

Minden vélemény számít!